Weblog
Wear Levelling
Een vraag die wij vaak krijgen is de vraag of het beter is om veel kleine bestanden of enkele grotere bestanden op een USB stick op te slaan, of vice versa. Het korte antwoord daarop is dat er vrijwel geen verschil is.
Echter, om te begrijpen waarom dit zo is, moeten we eerst het proces dat een USB stick gebruikt om informatie op te slaan begrijpen.
Wanneer bestanden worden opgeslagen in een bestandsysteem worden ze niet als een groot bestand aan dit systeem toegevoegd, maar als kleinere stukjes genaamd 'blocks'. Deze 'blocks' worden vervolgens op de
USB sticks als groepen van individuele bits opgeslagen - het zijn deze groepen bits die geschreven, gelezen of gewist worden. Uiteraard,
hoe groter een bestand, uit hoe meer 'blocks' deze zal bestaan, hoe meer individuele bits in gang gezet zullen worden tijdens het schrijven/verwijderen van het bestand.
USB stick controllers beschikken over een functie genaamd 'wear levelling', die probeert ervoor te zorgen dat de 'blocks' gelijk worden verdeeld over de schijf zodat bepaalde gedeeltes van de schijf niet sneller slijten dan de andere. Wanneer een 'block' versleten is zal de controller deze intern markeren en deze niet meer proberen te gebruiken om bestanden op te slaan. Bestandsgrootte mag derhalve geen afbreuk doen aan de betrouwbaarheid, of er moeten niet genoeg functionele 'blocks' over zijn om het gehele bestand op te slaan - dit is zeer onwaarschijnlijk omdat elke individueel 'block' tienduizenden write/erase cycles nodig heeft om te slijten.
Een potentieel gebied waar bestandsgrootte wel enige invloed zou kunnen hebben is tijdens het proces van 'Write Caching',
wat hier in detail is uitgelegd. Uitgezonderd hiervan zou de betrouwbaarheid en levensduur niet aangetast moeten worden.
Op zoek naar gepersonaliseerde USB sticks?
Vul ons
snelle offerteaanvraagformulier in en een van onze Account Managers zal zo spoedig mogelijk contact opnemen.